Uvjeti prijave

Pravila i uvjeti prijave za SoMo Media 

Pred vama su pravila i uvjeti prijave za Media kategoriju SoMo Borac powered by Httpool 2023. Molimo vas pažljivo ih pročitajte.

Koji se radovi mogu prijaviti?

Na SoMo Borac powered by Httpool 2023. možete prijaviti digitalne radove koji uključuju kampanje, sadržaje i proizvode (aktivacije, webove, aplikacije i slično) nastale u razdoblju od 1.9.2022. do 20.10.2023., pod uvjetom da ih niste prijavljivali na prethodni SoMo Borac.

Radove koji su nastali ranije možete prijaviti pod sljedećim uvjetima:

 1. Ako je rad u navedenom razdoblju dorađen ili značajno promijenjen u odnosu na originalnu verziju rada (npr. nova funkcionalnost postojećeg digitalnog proizvoda). U ovom slučaju, važno je da transparentno navedete na koji je način rad promijenjen u odnosu na originalnu verziju i zašto.
 2. Ako je rad u navedenom razdoblju ostvario značajne rezultate (npr. kampanja koja je započela ranije, ali je najbolje rezultate ostvarila tijekom ovog razdoblja). U ovom slučaju, važno je da jasno istaknete rezultate koje je rad ostvario u navedenom razdoblju, te da isti rad niste već ranije prijavljivali na SoMo Borac.
 3. U slučaju kategorije Digital Product of the Year, možete prijaviti rad koji je nastao nakon 1.1.2022., pod uvjetima da je bio dostupan i u razdoblju nakon 1.9.2022. te da ga niste prijavljivali na prethodni SoMo Borac.

Tko se može prijaviti na SoMo Media 2023.?
Na SoMo Media 2023. mogu se prijaviti isključivo digitalni izdavači.

Do kad traju prijave?
Rok za prijavu je 20.10.2023.

Lokacija kampanje
Prijavljeni projekti moraju biti namjenjeni lokalnom i/ili regionalnom tržištu.

Format
Potrebno je ispuniti prijavnicu te dostaviti linkove na prijavljene radove ili link na video prijavu rada (link na YouTube ili Vimeo) u trajanju do maksimalno 3 minute (mp4 format 720p ili 1080p). U slučaju da rad više nije dostupan ili ukoliko imate dodatne materijale za prikazati (npr. mockup aplikacije) možete ga poslati u PDF prezentaciji putem WeTransfer ili sličnih servisa.

Što prijava treba sadržavati, a što ne smije?
U prijavi je potrebno jasno obrazložiti tri elementa prijave koje žiri ocjenjuje, a to su originalnost i kreativnost, kvaliteta izvedbe te rezultati.
Preporučujemo da prijavu radite na engleskom jeziku jer članice i članovi žirija nemaju jednako razumijevanje svih regionalnih jezika, s obzirom na to da dolaze iz cijele regije, i šire.


Kako i što ocjenjuje žiri?

U svim kategorijama svaka ocjena nosi jednaku težinu. Ocjenjuju se: 

 1. Originalnost i kreativnost

Objasnite kreativno rješenje i kreativni uvid (insight) te kako ste do njega došli, zašto je važno za vaš rad te ciljnu skupinu kojoj se obraćate. Po čemu je rad koji prijavljujete jedinstven?

 1. Kvaliteta izvedbe

Puno je elemenata koji finalni rad čine kompletnim: korisničko iskustvo, sučelje, sadržaj, posebni elementi poput videa, interaktivni dodaci, način distribucije, korištene tehnologije, pa i svi drugi najsitniji detalji. Pokažite kako ste sve to iskoristili.

 1. Rezultati

Koje ste rezultate postigli u odnosu na postavljene ciljeve, a koje van njih? Vodite se konkretnim brojkama koji uspjeh rada potvrđuju ii navedite izvor podataka.

Dijelovi prijave koji se ne ocijenjuju, ali su važni da bi žiri što bolje razumio i točnije ocijenio vašu prijavu su: 

 1. Pozadina – recite nam više o kontekstu industrije/proizvoda/konkurenciji u kojoj se vaš projekt nalazi. Recite nam o ciljnoj skupini i njezinom ponašanju i kako se vaš projekt ili proizvod uklapa u tu ciljnu skupinu.
 2. Ciljevi – recite nam koje ste ciljeve zadali u planiranju projekta. 

Kako izgleda proces žiriranja?
Postoje dva kruga žiriranja: u prvom krugu, žiri će odabrati radove koji će ući u uži izbor, a bit će objavljeni najkasnije sedam dana prije svečane dodjele.
Žiri će odabrati radove koji će ući u uži izbor u svakoj kategoriji.
Drugi krug uključuje odabir troje finalista koji će biti nagrađeni. Svaki pobjednik kategorije će dobiti veliki kipić SoMo Borca, dok će dvoje drugoplasiranih dobiti manje kipiće SoMo Borca.

Koliko košta prijava?

Cijena za prijavu rada na SoMo Borac powered by Httpool do 1.10.2023. iznosi 170 eura po radu.

Cijena za prijavu rada na SoMo Borac powered by Httpool do 20.10.2023. iznosi 190 eura po radu.

Uz četiri prijave, peta je besplatna.

Napomena: Organizator, uz suglasnost žirija, zadržava pravo izmjene pravila natjecanja.

Kategorije

 1. Digital Product of the Year
  Digitalni proizvod godine kategorija je u kojoj nagrađujemo sve ono “oko” medijskog sadržaja, a često je  to sučelje u koje je taj isti sadržaj pakiran. U ovoj će se kategoriji tako naći web stranica medija, newslettera, mobilna aplikacija, podcast i slični proizvodi.
 1. Best Storytelling
  Velike i male priče na digitalnim medijima mogu biti prikazani na različite načine. U ovoj kategoriji traže se oni koji su to napravili najatraktivnije – na primjer, koristili su interaktivne alate, custom dizajn, video, imali specifične strategije distribucije, dok su istovremeno napravili značajni utjecaj na društvo s tim istim člankom.
 1. Digital Design of the Year
  Kategorija Digitalni dizajn godine fokus stavlja na sveukupni dizajn newslettera, pojedinog članka, serije članaka, kategorija unutar portala, redizajn portala ili dizajn bilo kojeg drugog online odredišta.
 1. SoMo NATIVE
  Native oglasnih kampanja danas ima na svakom mediju, no neke ipak privuku dužu pažnju čitateljica i čitatelja. Jedan native ili serijal koji je to napravio na najbolji način, u ovoj će kategoriji odnijeti pobjedu. Posebna pažnja daje se inovativnim upotrebama formata.

 

Prijavi se na newsletter

Saznaj kako do najbolje prijave! Preuzmi e-book!

pretplati se