9. lipnja 2015.

Upoznajte pobjednike: Fond B92, #SamoKažem

U kategoriji There’s not a problem that I can’t fix. Cause I can do it in the mix! prošle je godine pobjedu odnio Fond B92, Tuna Fish Studio i BBC Media Action, sa #SamoKažem. Otkrili su nam koji su novi trendovi u društevnomrežnim kampanjama i još ponešto.

Društvenomrežne kampanje danas su obavezan dio komunikacijske strategije. Kad se u njih uključuju nove društvene mreže i kako uopće odabrati one na kojima ćemo imati kampanju?

Dosadašnja iskustva pokazuju da je prije svefa najvažnije imati dobar proizvod kojeg će pratiti kampanja a tek potom razmišljati o tome na koji način multiplicirati eho o proizvodu ka što većem broju potencijalnih korisnika. U današnje vrijeme mnogo češće se događa da se kampanjom prikrivaju ili zapostavljaju procesi unaprijeđenja kvaliteta proizvoda u kom god obliku da je on.

U slučaju web serije #SamoKažem, koja je za naš tim bila platforma za kreiranje kampanje na društvenim mrežama, proces kreiranja proizvoda i kampanje je bio posljedica provođenja istraživanja ciljane grupe. Na osnovu afiniteta ciljane grupe kreirane su bazične postavke za kreiranje sadržaja i jedan od zaključaka se odnosio na dominantno preseljenje publike na elektronske medije i društvene mreže.

Naša ciljana grupa je je društvene mreže označila kao mjesto informiranja kako u aktivnom tako i u pasivnom smislu. Sljedeći korak je uključio kreiranje sadržaja, ali uz dodatni obzir da će kampanja imati kombinirani karakter zbog tradicionalnog načina pravljenja inicijalnog hype-a. Spojili smo regionalnu akciju #buđenje sa prvom epizodom serijala i na taj način spojili 4 elementa promocije. Prvi je regionalna peer to peer kampanja #buđenje, drugi je flash mob #buđenje koi se istovremeno odvija u tri grada regiona, treći koji uključuje plasiranje prve epizode u koju su ugrađena oba elementa i četvrti koji je napravio primarni boost na socijalnim mrežama.

Izbor mreža i njihovo uključivanje zavisio je od koncetracije ciljane grupe na njima ali i od podobnosti uklapanja materijala i njegovog širenja ka većem broju korisnika. Za nas su inicijalni kanali bili YouTube, Twitter i Facebook. Sa multipliciranjem materijala uključili smo Soundcloud, Instagram, Flicker i Pinterest. Inicijalno su mreže bile nezavisno promovirane a sa individualnim ukrupnjavanjem počinje spajanje promocija i mreže se promoviraju jedna preko druge. Mreže koje su imale mali broj pratitelja su bile isključene ili su svedene na promociju samo jednog segmenta projekta

Koji su najizraženiji aktualni trendovi u kampanjama na društvenim mrežama?

Od samog početka kampanja na društvenim mrežama najizraženiji trend je interakcija i iskrenost. Jednostavan pristup korisnicima i otvoren stav kampanje omogućavaju laku interakciju sa publikom. Na korisnike pozitivno djeluju i negeneričke poruke i faktor iznenađenja.

Koja vas je regionalna društvenomrežna kampanja posebno impresionirala u posljednjih godinu dana?

#inspirishi me

Manjkavost ove kampanje jesu mala praktična dosegnuća ali kampanja na društvenim mrežama je bila izbalansirana, vizualno primamljiva, interesantna i dovoljno jasna ali ne pretjerano in your face.

Nakon što se dobili SoMo Borac nagradu, čime ste se bavili i koji su vam najvažniji projekti?

Poslije SoMo Borca smo nastavili da se bavimo prikupljanjem sredstava za drugu sezonu. Potom smo se za kratko zaustavili i sada spremamo međusezonu koja bi trebalo da se emitira na našim kanalima od rujna. Za sada će sadržaj ostati tajna ali dajemo sve od sebe da kreiramo novi sadržaj koji će da bude zabavan, edukativan i efikasno plasiran ka našim vjernim fanovima.

somo-borac-cta-banner_novo600x100_3

SoMo newsletter

Najvažnija digitalna nagrada podsjeća te na deadline, otkriva pobjednike, donosi razgovore, male i velike teme iz ovog svijeta. Pretplatite se.

Vaše podatke čuvamo na servisu Createsend, putem kojeg šaljemo newsletter. Ukoliko ne želite više primati mailove, odjavite se.
Medijski partneri