29. lipnja 2015.

Upoznajte pobjednike: Pristop

Prošle godine SoMo Borac nagradu u kategoriji SoMo Content osvojio je Pristop, što je ove godine bila dobra prilika da popričamo s njima o ovoj vrsti marketinga. Odgovorio nam je kreativni direktor Blaž Vuk.

Je li video sljedeća velika stvar u content marketingu?

Draž content marketinga upravo je u tome da izvorni sadržaj ne prenosi formalna ograničenja na određeni medijski format. Istina je, naravno, da vodeći (web) mediji sve više potiču upotrebu videozapisa u svim oblicima – pored klasičnog i interaktivni video, livestream, sferični video, VR, AR itd. Osim toga, sve je intenzivnija i digitalizacija televizije, što opet daje prednost videu. Naravno, nema samo video ekskluzivu, Instagram je redefinirao upotrebu i emocionalnu integraciju fotografije, a ja pored svega ovoga osobno vjerujem i u revival radija kao iznimno učinkovitog i troškovno prihvatljivog medija.

Koji su aktualni content marketinški trendovi, a koji nas tek očekuju?

Sve više se traži sadržaj „ovdje i sad”, što nas tvorce sadržaja stavlja ne samo u funkciju kreatora, nego prije svega u funkciju čuvara brenda. Uspjeh u svijetu upravljanja sadržajem zahtijeva brzinu, odzivnost, znanje i prije svega transparentnost, što je najvjerojatnije najtraženija, a ujedno i najzahtjevnija vrijednost na relaciji brend-potrošač.

Možete li izdvojiti neki regionalni contentmarketinški projekt koji vas je posebno oduševio u prošlih godinu dana?

Na pamet mi pada rumunjski The Social Shepherd i srpski Taxi Drama, ostale favorite ću izabrati na Weekend Media Festivalu.

Kako je Pristop proveo prošlu godinu? Koji su vam projekti posebno dragi?

Već treću godinu zaredom svojim smo kampanjama osvojili najviše bodova i prestižni naziv agencije godine na Slovenskom festivalu oglašavanja. Slavili smo i na dodjeli nagrada Effie, na kojoj smo postali najučinkovitija agencija u 2014. (već drugi put zaredom) po metodologiji Effie Effectiveness Index (EEI). Sa sigurnošću mogu reći da je prošla godina bila izvanredna za našu agenciju u svakom pogledu.

Osobno bi vjerojatno izdvojio 3 projekta naše agencije, koji su implementacijski i tehnološki predstavljali veliki zalogaj za ekipu iz Pristupa. U sva tri projekta veliku energiju utrošili smo na uvodne pripreme, istraživanje tehnologije i uspostavu prijenosa.

To su projekti Živim Lajf , WinterWings i Itak Plug-in, u kojima smo se poslužili najnovijim tehnološkim gadgetima i upotrijebili ih kao komunikacijsko oruđe.

Živim Lajf

  • U okviru prvog projekta, Živim lajf, slovenskoj smo javnosti predstavili poseban komunikacijski format – livestream privatnog života pojedinca, izveden s pomoću Google naočala. Visokotehnološke naočale nosio je poznati slovenski raper Zlatan Čordić – Zlatko, koji je već petu godinu zaredom ambasador brenda slovenske banke Nova Kbm. Koncept proširene stvarnosti omogućio je da Zlatko preko web-stranice zivimlajf.svetavladar.si. sa svojim obožavateljima dijeli svoj život, svakodnevna iskustva i informacije koje javnosti inače nisu dostupne.

 Winter Wings

  • Iznimno uspješan bio je i projekt koji smo dovršili prije nekoliko tjedana: WinterWings. Zajedno sa slovenskom osiguravajućom kućom (Zavarovalnica Triglav), koja je već niz godina ponosni sponzor najvećeg sportskog događaja u Sloveniji (svjetsko prvenstvo u skijaškim skokovima na Planici), ljudima smo omogućili jedinstveno iskustvo skijaških skokova s pomoću virtualnih 3D naočala. Čini se nevjerojatno, kakvo je uostalom bilo i samo iskustvo, jer je to bio prvi primjer simulacije skokova u virtualnoj stvarnosti u Sloveniji. Izveli smo ga s pomoću uređaja Oculus Rift, koji trenutačno slovi kao vodeća naprava u području virtualne stvarnosti, a postala je čak i njen sinonim.

U agenciji Pristop projekt smo uspješno prilagodili kontekstu usluge koju pruža naručitelj. Nikako ne možemo zaobići impresivnu statistiku koja potvrđuje opsežnost i  učinkovitost ovog pilot-projekta: najavnu videosnimku testa s uređajem Oculus Rift pogledalo je više od 26 000 ljudi; gledatelji su pristupali web-stranici i iz ostalih zemalja (Poljska, Njemačka, Austrija), zabilježili smo više od 80 medijskih objava o samom projektu i iskustvu, a objave na digitalnim kanalima dosegnule su više od 75 000 ljudi.

Nagrade su potvrdile da su obje ideje bile inovativne i jedinstvene, odlično implementirane i izvanredno prihvaćene u javnosti.

 Itak Plug In

  • Društvene mreže prostor su u kojem je moguće izraziti kreativnost, komunicirati i sudjelovati, mjesto gdje korisnici očekuju potpunu slobodu izražavanja. Nažalost, brojni primjeri pokazuju da se na taj način također stvara okruženje u kojem često nedostaje poštovanja, razumijevanja različitosti i prihvaćanja različitih mišljenja. Najčešće mete netrpeljivosti i govora mržnje su mladi. Upravo zato stvorili smo inicijativu Moč besed (Moć riječi) i web plug-in koji mladima omogućava blokiranje neželjenih sadržaja na omiljenim društvenim mrežama. Besplatni plug-in djeluje preko baze ključnih riječi i fraza te pri posjeti pojedinačne web-stranice automatski blokira sporne sadržaje.

Zabilježili smo više od 32 000 blokiranih neprimjerenih zapisa i pobrinuli se za sigurniji i korisniji web-sadržaj za mlade! Na festivalu SOF 2015 projekt Itak Moč besed u natjecateljskoj kategoriji digitalnih oglašivačkih kampanja osvojio je zlatno priznanje, zabilježeno je više od 160 medijskih objava u vrijednosti većoj od 125 000 eura, što potvrđuje izniman prijam i korisnost inicijative.

SoMo newsletter

Najvažnija digitalna nagrada podsjeća te na deadline, otkriva pobjednike, donosi razgovore, male i velike teme iz ovog svijeta. Pretplatite se.

Vaše podatke čuvamo na servisu Createsend, putem kojeg šaljemo newsletter. Ukoliko ne želite više primati mailove, odjavite se.
Medijski partneri