10. lipnja 2015.

Upoznajte pobjednike: McCann Beograd, Jugoslovensko Dramsko Pozorište

U kategoriji Viralni blockbuster prošle je godine pobjedu odnio video za Jugoslavensko Dramsko Pozorište, nastao u McCannu Beograd. Na nekoliko pitanja o trenutnom stanju kategorije, odgovorio nam je kreativni direktor, Vladimir Ćosić.

Svi se kunu u video kao sljedeću veliku stvar. Je li doista tako?

Nisam siguran da razumem šta to suštinski znači. Video postoji duže vrijeme (od početka filma, recimo), danas samo postoje novi (digitalni) kanali distribucije tih videa. I pravila se suštinski nisu promijenila – ako je video koji ste uradili dosadan, nitko neće htjeti da ga gleda, i obrnuto. Za mene lično, tzv “content” (sadržaj) je sadašnja velika stvar u oglašavanju, ali i šire od toga. Sadržaj može biti fotografija, ilustracija, gif, meme, rečenica, priča, pesma, video ili bilo šta drugo. Ako je zanimljiv, emotivan ili inteligentan, ljudi će želeti taj sadržaj da podijele i od njega će napraviti kampanju.

Koji su današnji dominantni trendovi u internetskoj video produkciji?

Događa se da čim jedna kampanja ili video postigne veliku gledanost na svetskom nivou, mnogi počinju da je kopiraju pokušavajući da repliciraju uspeh. Na taj način se kreiraju mini trendovi poput skrivenih kamera, fail ili prank videa, i sl. Sa te strane, ne bi me začudila poplava revival videa osamdesetih, po ugledu na “Kung Fury”, koji je poslednja YT senzacija.

Koji bi regionalni video iz prošlih godinu dana izdvojili kao jedan od onih koji bi mogli osvojiti SoMo Borac 2015.?

Čini mi se da prošle godine nije bilo izrazitih viralnih “favorita” kao prethodnih, ili se bar meni tako čini. Sa druge strane, bilo je dosta interesantnih projekata i kampanja. Sa te strane, mislim da će konkurencija biti jača, a pobednici neizvesniji.

Što se u McCannu značajno događalo od prošlogodišnjeg Somo Borca?

Uh, baš svašta. Ako ciljate na digitalne kampanje, veoma smo ponosni na kampanje za Infostud Poslove i Muzej Nauke i tehnike, na primer.

somo-borac-cta-banner_novo600x100_3

SoMo newsletter

Najvažnija digitalna nagrada podsjeća te na deadline, otkriva pobjednike, donosi razgovore, male i velike teme iz ovog svijeta. Pretplatite se.

Vaše podatke čuvamo na servisu Createsend, putem kojeg šaljemo newsletter. Ukoliko ne želite više primati mailove, odjavite se.
Medijski partneri