23. lipnja 2015.

Upoznajte pobjednike: Infinum

Dvostruki pobjednici, tvrtka Infinum, prošle je godine odnijela nagradu u kategorijama Hodam i gledam te u kategoriji Aplikacija s velikim A. Matej Špoler otkrio nam je koji nas trendovi očekuju u narednih godinu dana, ali i što su zanimljivo radili.

Koji su trendovi kod mobilnih siteova izraženi u ovoj godini?

Zadnja velika stvar koja se dogodila na polju mobilnih siteova je responsive web dizajn. Neko vrijeme se vodila bitka između responzivnog weba i specijaliziranih mobilnih stranica, a sada je jasno da je iz nje responzivni web izašao kao pobjednik. S obzirom na sve već broj pametnih telefona, kroz neko vrijeme svi siteovi će morati postati responzivni. I Google je najavio da će element rangiranja stranica od sada biti i koliko stranica dobro radi na mobitelu. Ne postoji više mobilni site i site. Postoji samo (responzivni) site i on mora dobro raditi na telefonima. Stranice koje se ne prilagode će izgubiti  svoje posjetitelje, a Google će ih stavljati na začelje rezultata pretraživanja.

Kakva je situacija s aplikacijama, koji nas trendovi tu očekuju?

Veliki trend mobilnog plaćanja je pokrenuo Apple Pay. Apple Pay će iz Sjedinjenih Američkih država nastaviti svoje širenje na ostatak svijeta te će vjerojatno postati uobičajeno sredstvo plaćanja gotovo kao i kreditna kartica. Pojavljivat će se konkurentska rješenja, čiji uspjeh na tržištu je neizvjestan.

Druga velika stvar su wearables, čijoj popularizaciji je najviše pridonio Apple Watch. O njegovoj popularnosti najbolje govori činjenica da i danas, nekoliko mjeseci nakon njegovog izlaska nije ga moguće kupiti u slobodnoj prodaji već i dalje (čak i u Americi) postoji lista čekanja. Wearables neće ostati ograničeni samo na satove već se pojavljivati i cijeli drugi niz uređaja.

S druge strane Android je postao dominantan mobilni operativni sustav. Ono što su Windowsi na desktopu, to je Android za mobile.

Možete li izdvojiti neku regionalnu mobilnu aplikaciju ili mobilni site koji su vas posebno oduševili u posljednjih godinu dana?

HAKmap je dobar primjer feature ritch web stranice koja u isto vrijeme i na mobilnim uređajima zadržava sve svoje funkcionalnosti (kojih je puno i tehnički su kompleksne).

Što je Infinum značajno radio otkako ste dobili čak dva SoMo Borca prošle godine?

Radili smo puno toga, premda je gotovo sve bilo za strane klijente. Napravili smo aplikaciju Flamekeepers za Azerbejdžansku telekom kompaniju povodom Europskih igara Baku 2015, aplikaciju za StarWars izložbu u Londonu, aplikacije za lanac zabavnih parkova u SAD-u, VPN aplikaciju za iPhone, Android i Windows Phone, nekoliko izrazito kompleksnih web backend sistema, Bugaboo aplikaciju za izbor savršenih dječjih kolica, iOS, Android i Apple Watch aplikaciju za nizozemsku energetsku kompaniju OXXIO i još puno drugih projekata.

Osim toga organiziramo Infinum Student Academy – tečajeve za Android, iOS i Ruby on Rails. Kroz njih će  studenti steći praktična znanja iz industrije, dobiti znanje i vještine koje spadaju među najtraženije na tržištu te učiti od najboljih Infinumovih developera kako se profesionalno razvijaju aplikacije i stranice.

Puno smo radili, a pred nama je super godina s još više zanimljivih projekata.

somo-borac-cta-banner_novo600x100_3

SoMo newsletter

Najvažnija digitalna nagrada podsjeća te na deadline, otkriva pobjednike, donosi razgovore, male i velike teme iz ovog svijeta. Pretplatite se.

Vaše podatke čuvamo na servisu Createsend, putem kojeg šaljemo newsletter. Ukoliko ne želite više primati mailove, odjavite se.
Medijski partneri