24. lipnja 2015.

Upoznajte pobjednike: Executive Group

Prošlogodišnji pobjednici kategorije CM godine, Executive Group, samo za SoMo Blog govore o trendovima u community managementu.

Koliko se community management promijenio u posljednjih godinu dana? 

Lajkovi, fejvovi, retvitovi, šerovi, utjecaj internet zajednice, stalne inovacije u području modernih tehnologija, brzina razmjene i dostupnost informacija danas predstavljaju osnovu kreiranja svih komunikcijskih kampanja. Ovog nas ljeta očekuju i novi trendovi – „smartfonizacija“ digitalnog sadržaja, kvaliteta i prenosivost informacija uz precizno targetiranje i korištenje sadržaja u ovom stresnom i izazovnom vremenu. Nekada su se dogovori definirali i zaključivali mailom ili putem  telefonskog poziva. Danas „millennials“ generacija dogovore sklapa preko Messengera, Vibera, Whatssappa i ostalih društvenih mreža. Ovaj kanal komunikacije i brzina informacija i dogovora s druge strane znači da je community management u svakodnevnoj promjeni, da postaje sve izazovniji i zahtevniji. Za CM-ove opcija silent ne postoji.

Postoje li neki novi trendovi koji nas očekuju u naredne dvije godine? Hoće li se community management promijeniti?

Upravo su community manageri ti koji stvaraju online trendove, način na koji će neki brend komunicirati sa internet zajednicom, koji alat i kanal će koristiti kako bi se prenijele ključne poruke jednog brenda. Međutim, da bi community manageri stvorili novi trend neophodno je da konstantno osluškuju, prate, ali i prepoznaju priliku koju trebaju iskoristiti, odnosno da se nadograde na nju i tako se uključe u aktualna događanja, i sve to naravno iz vizure brenda. Imajući sve ovo u vidu, brze promene i stalno prilagođavanje stilovima života i novim tehnologijama, teško je davati precizna predviđanja po pitanju trendova kod brenda. Ono što sigurno znamo je da to što community manageri, tj. brendovi, budu radili u sferi digitalnih i novih medija, mora biti jedinstveno, ekstremno i upečatljivo. Ovo podvlačimo i boldamo 🙂 , a to znači mnogo više posla i kreiranje zahtevnijeg, interesantnijeg i strateški dirigiranijeg multimedijalnog sadržaja koji će direktno uključivati pojedinca u procesu kreiranja istog.

Ima li neko regionalno društvenomrežno odredište na kojem bi posebno pohvalili community management tim? Netko za koga bi rekli – ovi su za SoMo Borac nagradu!

Postoji dosta brendova koji su napravili iskorak u poslednje vreme ta temu održavanja društvenih mreža. Red Bull radi dobar posao na Instagramu sa „Wingsicama“. Uvijek su na pravom mestu, u pravom trenutku i prenose poruku brenda na pravi način. Pored njih, tu je i ZLA Shtek koji kroz edgy komunikaciju i kreiranje sadržaja već par godina unazad uspjeva da održi nivo koji ga je i doveo do finala prošlogodišnjeg SoMo Borca. Postoji još brendova u regiji koji imaju ozbiljan strateški pristup community managementu i njihov broj je u stalnom porastu. Nas u Executive Group agenciji ova činjenica pogotovo raduje, jer to znači da sve veći broj klijenata uviđa značaj adekvatnog i vođenog prisustva u online eko-sistemu.

Što je Executive Group radila od prošlog SoMo Borca? Čime se jako ponosite i što vam je bilo fantastično raditi?

U tom svetlu, u ovom kvartalu radili smo Snapchat kampanju i integraciju sa YouTube vlogerom za Fantu, Dubsmash natječaj i Twitter analitiku koja je postala deo TV programa #xfactoradria za Coca-Cola kompaniju. Veliki izazov nam je bila i kampanja koju smo vodili za Tuborg – #TuborgColors u okviru koje smo kreirali nacionalni natječaj, produkciju velikog broja interesantnih video materijala i imali suradnju sa mladim urbanim umetnicima koji su se našli u ulozi brend ambasadora. Pored toga, za Vip mobile kreirali smo edukativne video tutorijale i cross platform aktivaciju #megagigaultra, a sa kompanijom Strauss Adriatic i dalje dominiramo na Facebooku sa „Ljubiteljima kafe“. U proteklih godinu dana ima toliko toga uzbudljivog što smo radili sa svim našim klijentima…definitivno bismo imali puno sadržaja za #tbt! 😉

somo-borac-cta-banner_novo600x100_3

SoMo newsletter

Najvažnija digitalna nagrada podsjeća te na deadline, otkriva pobjednike, donosi razgovore, male i velike teme iz ovog svijeta. Pretplatite se.

Vaše podatke čuvamo na servisu Createsend, putem kojeg šaljemo newsletter. Ukoliko ne želite više primati mailove, odjavite se.
Medijski partneri