6. kolovoza 2014.

Predstavljamo žiri: Matej Špoler (Infinum, Hrvatska)

Veliki regionalni žiri SoMo Borca prepun je stručnjaka iz različitih područja. Svakog od njih upoznajemo putem jednog pitanja, a odgovor koji bi nam svima mogao donijeti profit dobili smo od Mateja Špolera iz Infinuma.

A Mateja smo upitali:

Koji nas trendovi očekuju u svijetu mobilnih aplikacija u sljedećih nekoliko godina?

U sljedećim godinama možemo očekivati sve veću integraciju mobilnih aplikacija s ostalim povezanim uređajima. Tu prednjači Android Wear –uređaji, uglavnom ručni satovi, koje korisnik nosi na svom tijelu. Možemo očekivati i sve veću integraciju pametnih telefona i automobila. Već ove godine trebali bi se pojaviti prvi automobili s Appleovom tehnologijom CarPlay, dok je Google najavio vlastitu inačicu iste tehnologije – Android Auto.

Na jesen pak izlazi iOS 8 koji će podržavati HomeKit – tehnologiju za komunikaciju i upravljanje uređajima unutar korisnikova doma. Uskoro nam dolazi i Android TV koji će otvoriti cijeli jedan novi skup uređaja, ovoga puta s velikim ekranom za koji će biti moguće razvijati Android aplikacije.

Sa Siri i OK Googleom glasovno upravljanje postalo je standardni dio upotrebe iOS i Android sustava. U budućnosti očekujem veću integraciju glasovnog upravljanja u same aplikacije, što je dosad gotovo u potpunosti izostalo.

Nastavit će se trend upotrebe clouda i mobilnih aplikacija koje iziskuju konstantnu vezu na internet.

U posljednjih nekoliko godina mobilne aplikacije postale su jedan od najizazovnijih i najzanimljivijih dijelova softverskog inženjerstva. Tako će i ostati. Živimo u nevjerojatno zanimljivom vremenu za razvoj mobilnih aplikacija.

somo-borac-1 CTA

SoMo newsletter

Najvažnija digitalna nagrada podsjeća te na deadline, otkriva pobjednike, donosi razgovore, male i velike teme iz ovog svijeta. Pretplatite se.

Vaše podatke čuvamo na servisu Createsend, putem kojeg šaljemo newsletter. Ukoliko ne želite više primati mailove, odjavite se.
Medijski partneri