22. rujna 2016.

Predselekcijski žiri: Hrabrost se isplati!

Pročitajte dojmove o ovogodišnjim radovima predselekcijskog žirija!

Ove godine, na svoju sreću i zadovoljstvo sam po drugi put bio u žiriju SomoBorca, ovog puta u predselekcijskom procesu.
Kao i prethodne godine, proces je bio poprilično intenzivan zbog broja i kvaliteta radova, ali i veoma zabavan. Posebno je zadovoljstvo dobiti svojevrstan presek svih inovativnih digitalnih kampanja na regionalnom tržištu na jednom mestu. Mogu da kažem da je 80% radova koje sam video u najmanju ruku pristojno i ova činjenica govori o napredovanju tržišta, o sve većoj zainteresovanosti agencija i klijenata za digitalnu kreativnost, kao i o konstantnom povećavanju budžeta za ovu vrstu kampanja, na moju veliku radost. Ipak, najveće zadovoljstvo je desetak procenata radova koji su zaista brilijantni i koje je bilo uživanje gledati (i žirirati).
Vladimir Ćosić, McCann Beograd

Svi prijavljeni radovi za ovogodišnji Somoborac daju veoma jasan uvid u stanje na regionalnom tržištu digitalnih marketinških komunikacija.Iako po veličini investicija u digital idalje zaostajemo kao region u odnosu na razvijenija tržišta, ono što nam svakako ne manjka jeste kreativnost i sposobnost dauz dobru ideju i minimalna ulaganja kreiramo vrednost za krajnjeg korisnika i ostvarimo zadovoljavajuće rezultate za klijenta. Upravo to odslikava rekordno veliki broj prijavljenih radova na ovogodišnjem Somoborcu. Ima puno dobrih prijava u svim kategorijama i verujem da će na kraju o pobednicima odlučivati nijanse.
Aleksandar Petković
IAB Serbia

Iskustvo žiriranja na Somo Borcu uvijek je zanimljivo jer nikad ne znaš što te čeka – svaka kampanja je drugačija, posebna i pokazuje koliko imamo talentiranih ljudi u regiji. U odnosu na prošlu godinu vidi se napredak u prezentaciji kampanja – iako nije nužno da prijava bude u video formatu, on možda najbolje dočarava ono što je u kampanji posebno, inovativno i koji su rezultati postignuti. No, video može biti dvosjekli mač – ako je loše napravljen (recimo, ako je voiceover nekvalitetan ili se, u slučaju engleskog jezika, ne koristi izvorni govornik – u tom slučaju je bolje da voiceovera ni nema) i ako ne ističe ono što je sucima bitno (što je bio problem koji je kampanja htjela riješiti ili što se htjelo postići, po čemu je rješenje inovativno, koje su tehnologije korištene, koji su rezultati postignuti…), može donijeti više štete nego koristi.

Također, vidi se jasna razlika između timova koji su o prijavi za nagradu razmišljali još za vrijeme kampanje i onih koji su o tome razmišljali tek kad je bio zadnji čas za prijavu.

Što se tiče inovativnosti i kreativnosti u kampanjama, čini se da dobar dio njih spada u određen prosjek – kao da se ove godine bojalo otići korak dalje, biti inovativan, koristiti neku noviju tehnologiju ili digitalna mjesta… Ali one kampanje koje se nisu bojale, koje su bile drugačije, postigle su značajne rezultate i vjerojatno će upravo one biti nagrađene. Hrabrost se isplati.
Mia Biberović, Netokracija

SoMo newsletter

Najvažnija digitalna nagrada podsjeća te na deadline, otkriva pobjednike, donosi razgovore, male i velike teme iz ovog svijeta. Pretplatite se.

Vaše podatke čuvamo na servisu Createsend, putem kojeg šaljemo newsletter. Ukoliko ne želite više primati mailove, odjavite se.
Medijski partneri